ACTUA

Jaak.jpg

Het gedicht 'bezoek', een in memoriam Jaak Fontier, van R.R. werd opgenomen in de postume publicatie Herinneringen aan Jenny en Luc Peire, samengesteld en verzorgd door Marc Peire.
juli 2021

001.jpg

De jongste poëziebundel van Claude van de Berge, uitgegeven door Poëziecentrum Gent, voorjaar 2021, kreeg de titel Gebed tot de stilde.

R.R. schreef daarover voor het tijdschrift De Geus een recensie met als titel ‘Een fluisterende ster’. Daarbij vangt hij aan met de woorden ‘Claude van de Berge is een begeesterd beoefenaar van een in onbruik geraakt literair genre: de mystiek’.

Zie: De Geus, jg. 53, nr. 3, juli 2021, p. 44.

Sage - Hoofdzaak.jpg

Onder de naam 'Open Ateliers Schiedam' organiseert Stichting KunstWerkt van 5 tot 27 juni een Raamkunstroute in de binnenstad. Aan 20 ramen worden kunstwerken tentoongesteld. In 'Atelier Inge Hoefnagel' aan de Jan van Avennesstraat 37a zijn werken te zien van Yvon Koopman, SAGE, Rolina Nell en Inge Hoefnagel.
Het kunstenaarsduo SAGE (Saskia van Herwijnen en Gerrit von Schuppen) toont een installatie met aan het venster het gedicht 'Hoofdzaak' van RR dat hij schreef bij hun werk. 
Het routeplan vindt u op: http://openateliersschiedam.nl

Art 04.jpg

In het jongste nummer van het tijdschrift ART 04 verscheen het gedicht 'EVA', samen met zijn gelijknamige tekening.
Zie: ART 04, nr. 66, juni/juli/aug. 2021, p. 22-23.

Eros bij de Vesuvius.jpg

In december 2020 verscheen bij Uitgeverij P Eros bij de Vesuvius waarin  Patrick Lateur een vertaling brengt van de liefde voor een vrouw of voor een veelvoud van vrouwen die door Filodemos van Gadara bezongen werd. RR. lichtte daaruit het gedicht ‘Drie-eenheid’ en gaf daarbij enige bedenkingen.

Zie: De Geus, jg. 53, nr. 2, april 2021, pag. 37

Hertmans handboek.jpg

Zopas verscheen bij Poëziecentrum het Stefan Hertmans handboek. Dit n.a.v. zijn 70ste verjaardag. Hiervoor schreef RR het essay 'Dichter bij de vlakte. Over Ademzuil (1984)', zijn eerste gedichtenbundel. Redactie: Lars Bernaerts & Carl de Strycker.

Zie: Stefan Hertmans handboek, p. 23-30.

Poëziekrant.jpg

'Een man wordt ouder, maar schrijft gestaag verder' is de titel van een recensie dat RR schreef voor Poëziekrant over de nieuwste poëziebundel van Dirk Kroon.

Zie: Poëziekrant, jg. 45, nr. 2, maart-april 2021, p. 37.

001.jpg

In De Auteur, het tijdschrift van de VVL (Vereniging van Vlaamse Letterkundigen) werd het gedicht 'Einde experiment' i.m. Ben Klein van RR opgenomen.

Zie: De Auteur, maart 2021, p. 9.

ART 04.jpg

In het tijdschrift ART 04, nr. 65 van maart/april/mei 2021 verscheen het gedicht 'Opwaarts' van RR, samen met de gelijknamige foto van een sculptuur in Kirkjuklaustur van Magnús Tómasson in het zuiden van IJsland.

De sculptuur  verbeeldt twee nonnen uit de twaalfde eeuw die de paus belasterd hadden en onkuis zijn geweest en daarom met de dood gestraft werden.

De Geus.jpg

Voor het tijdschrift De Geus schreef RR het artikel 'Poëzie in de taal van Finistère' refererend aan het boek van Jan Deloof Een bloemlezing uit de hedendaagse Bretonse lyriek uit 1981. Zie: De Geus, jg. 53, nr. 1, jan. 2021, p. 53.

Brugge die Scone.jpg

In Brugge die scone verscheen het artikel van RR 'De Galge en de uitgever' omtrent de uitgever Johan Sonneville in de jaren 1960, samen met het gedicht aan hem opgedragen. Zie: Brugge die scone, nr. 4, 2020, p. 62-63.

Gitan

            herinnering aan Johan S.

Naarmate de nacht vorderde

zag je hem minder

je zag hem vaag

door de rook.

Je hoorde hem nog

als je goed luisterde

je hoorde hem hees

door de rook.

Er lag een wereld open

als hij de morgen nakend

de laatste Gitanes gerookt

in de nevel verdween.

bezoek

                in memoriam Jaak Fontier

 

ook zijn laatste woorden

waren eigen woorden

 

zijn ogen waren op tekst gesteld

voorbij de woorden zagen zij niets

 

alleen echo was zichtbaar

door schemer gedempt

 

zijn hand tekende nog een beweging

die in de ruimte is gestold