top of page

W.P.  DEZUTTER – z.j.

De Pythagorische Ruimte is zowat het waarmerk van Ramon. Hij realiseerde zijn oorspronkelijke driedimensionale uitwerking van de beroemde stelling in 1982, concipieerde op basis daarvan - niet zonder enige ironie - een Homage to the Trinity (Pythagoras, Mondriaan, Sol Lewitt), bedacht een aantal ludieke, sculpturale en grafische varianten (o.m. als visuele poëzie) en formuleerde tenslotte een afgeleide meetkundige stelling.

De interactie van woord en beeld die Ramons bijzondere belangstelling heeft - zoals blijkt uit zijn essays en visuele poëzie - komt ook tot uiting in zijn land-art projecten als de Kwadratuur van de dood. De tekst Art is need was voor het eerst te lezen - in schrift en spiegelschrift - op een kreek te Assenede in 1995. Was deze installatie te lezen als credo en pamflet - niet zonder betekenis in een tijd die de kunst dood heeft verklaard - het ‘vervolg’ Other art is need getuigt volop van Ramons kritische ironie - een ironie die in haar concrete vormgeving geen concessies doet.

Zijn veelzijdigheid: monumentale sculpturen, schilderijen, reliëfs, seriegrafieën, sneeuwsculpturen, architectuurprojecten, constructivistische installaties, meubelontwerpen, blinddrukken, visuele poëzie, gedichten, aforismen en essays bezorgden Ramon de bijnaam van “de Brugse Leonardo”. Maar in al wat hij doet, blijft de geboren weegschaal Ramon zichzelf getrouw: evenwicht op het scherp van de snede.
 

bottom of page